sunnuntai 17. helmikuuta 2013

Hetkellistä (?) painopaniikkia


Perjantainen neuvolakäynti paljasti että paino oli yhtäkkiä hypähtänyt päälle 800g/viikossa. Sain sellaisen shokin että verenpainelukematkin olivat yli kaikkien mahdollisten suositusrajojen ennenkuin hengitin ja rauhoituin. Noin kaksitoistavuotiaalta näyttänyt lääkäri ei voimallisesti painonnousuuni reagoinut, mutta SF-mittaa ottaessa sanoi jotain yläkäyrästä ja kun kysyin että onko vatsankoko iso niin mutisi jotain että no isomman puoleinen. Tähän sotkuun kun vielä ymppää sen, että mummolla on kakkostyypin diabetes ja joudun jo senkin puolesta sokerirasitustestiin, sain tietysti päähäni että minulla on raskausajan diabetes.

No, onko vai ei, sitä ei tiedä kuin vasta ensi viikolla. Mutta aikani painikoitua ja luvattuani itselleni etten koskaan enää koske yhteenkään karkkiin tai jäätelöön, kaivoin itku kurkussa neuvolakortin esiin esikoiseni odotuksen osalta. Ja kuinka ollakaan - tismalleen samoilla viikoilla mun paino on noussut suurinpiirtein samanlaisilla hyppäyksillä. Ja vatsani SF-mitta on silloin ollut myös samaa, vähän enemmän jopa, tosin vaikeampi verrata kun siinä mitat viikkoa myöhemmältä raskausviikolta. Eikä se tälläkään kertaa yltänyt yläkäyrälle asti, vähän keskiarvon yläpuolella se tosin oli. Eli sen suhteen ei syytä huoleen, kyllähän se paino silloinkin nousi, koko raskauden aikana yhteensä n.14kg, mutta lähtikin sitten imetyksen myötä. Lähtöpainoni oli pari kiloa painavampi, joten niin paljon ei tarvitsisi tulla, mutta minkäs teet. Syön normaalisti, herkuttelen pieniä määriä ja valitettavasti liikunta on vähäistä supistusten takia.

Joka tapauksessa sokerirasitustesti tai lähinnä sen tulokset jännittävät. Kaikenlaiset riskit lisääntyvät sekä äidillä että vauvalla mikäli raskausajan diabetes -diagnoosin saa. Lisäksi ko. diagnoosissa isojen vauvojen riski kasvaa. Edellisen kerran synnytys kesti 23h ja jätti lievät traumat vaikka kooltaan esikoiseni oli pikkuruinen keiju. "Mitään viisikiloista en sitten synnytä!" Uhosin jo miehelleni joka katsoi parhaaksi nyökytellä ja luvata että viisikiloista ei tarvitse synnyttää..  Jännitetään nyt tässä vielä muutama päivä, sitä ennen syön kuten tähänkin asti eikä vielä täysin kivikautista linjanvetoa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti