maanantai 1. huhtikuuta 2013

Raskausajan vaivat osa kymmenenRaskausviikko 34. Aika listata pahimmat raskausajan vaivat..

1) Alkuraskauden pahoinvointi. Tässä raskaudessa aamupahoinvointiakin pahempaa oli iltapäivä/iltapahoinvointi, joka alkoi yleensä kotimatkalla bussissa. Joskus pahoinvoinnit päätyivät oksennukseen, mutta usein multa tuli "vain" rajuja kuivayökkäyksiä (inhoan oksennusta niin paljon että varmaan vastustin oikeaa oksua viimeiseen asti) ja jatkuva kuvotusolo, joka vei kaikki voimat. Mahatautifiilis jatkui jonnekin viikolle 14-15, jonka jälkeen alkoi uusi elämä. Tiedän, jotkut päätyvät jopa tiputukseen että ei onneksi sellaista.

2) Jatkuva närästys. Ekassa raskaudessa en ainakaan muista että olisi pitänyt napsia Rennieitä samaan tahtiin. Ja siis koko ajan pahenee. Joku tutkimus (http://www.mediuutiset.fi/uutisarkisto/aidin+narastys+tietaa+tuuheatukkaista+lasta/a124658) väitti että närästys tietää tuuheatukkaista lasta, hah mene ja tiedä. Heitin tämän kommentin viikonvaihteessa äidilleni, joka heitti jotain vähän mummomaista ja ehkä epäkorrektiakin kommenttia tummaihoisista lapsista, joilla on jo syntyessään tuuhea tukka. Revettiin kyllä miehen kanssa molemmat ja hän ryki että niin tässä pitäisi kyllä olla kyse ihan vaaleaihoisesta lapsesta tai on muuten aikamoinen yllätys kyllä. Hahahaa.

3) Selkäkivut. Alaselkä vaivaa pahiten. Olen käynyt nyt hierojalla viitisen kertaa ja se hieroo mun pakaroita. Kyllä. Kuulemma 90% alaselän kivuista johtuu jumiutuneista pakaralihaksista. Ja jos joku uskoo että tämä mieshieroja vaan haluaa päästä hieromaan mun pakaroita niin hah, siitä vaan - vahvasti kyllä epäilen ettei tämän kohta viimeisillään olevan valaan pakarat jaksa juuri kiinnosta ketään, että jos toisin on niin ei haittaa.

4) Hiivatulehdukset, joita en voi hoitaa paikallisella käsikauppalääkityksellä allergisen reaktion takia ja suun kautta otettavia ei voi käyttää raskaana. Neuvolantäti suositteli tunkemaan alapäähän luonnonjogurttia. Ei lisättävää. (Suosittelen kuitenkin maitohappobakteereja - ehkä auttanut hillitsemään vaivaa).

5) Vatsan kiristys ja kivuttomat supistukset, jotka alkoivat jo keskiraskaudessa ja ovat estäneet liikunnan, shoppailun, isommat touhuamiset. Pitkä aika olla rauhallisesti.

6) Pissaaminen n. sata kertaa yössä. Mielenkiintoisena kokemuksena tänään pitkä automatka, kun vauva nyrkkeilee virtsarakkoon. Hyvää harjoitusta tietty lantionpohjan lihaksille.

7) Ummetus. Huokaus, ei lisättävää.

8) Huonot yöunet, jotka oikeastaan liittyvät kohtaan 6. Ja tietysti isoon mahaan jonka kanssa herää joka kerta kun kääntää kylkeä.

9) Ajoittainen hengenahdistus, kun bebe painaa keuhkoja ja ties mitä muita syitä.

Listasta huolimatta lienee sanomattakin selvää, että olen kiitollinen tästä raskaudesta ja toivoakseni vaivat ovat myös ohimeneviä. Ihmiset jotka kärsivät lapsettomuudesta, varmasti ottaisivat nämä vaivat kiitollisina vastaan, jos vain saisivat siten oman vauvan. Mutta se ei tarkoita sitä etteikö mua ottaisi päähän käydä kuudetta kertaa vessassa taas ensi yönä...

ps) Unohdin tietysti raudanpuutteesta ja huonoista yöunista johtuvan väsymyksen ja siitä sekä hormoneista (tai luonteesta) johtuvan ärtymyksen, itkuherkyyden jne.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti